Menu restauracji
Siłą propozycji dań krakowskiej restauracji La Fontaine jest różnorodność oraz wysoka jakość produktów. Wyjątkowe menu przygotowane przez naszego Szefa Kuchni w nowatorski sposób łączy smaki klasycznej kuchni francuskiej z polskimi tradycjami.
- Menu Wigilijne 2018
Menu Wigilijne
Kalafiorowa panna cota z imbirem,
kawior z wędzonego łososia
Krem z topinamburu, kandyzowane żółtko jaja,
mini smardze
Polski bigos z homarem, przegrzebkami św. Jakuba
i krewetkami
Borowikowy creme brulee, smażone eskalopki foie gras,
pieczona polędwiczka z kaczki
Zapiekanka z koziego sera, carpaccio z czerwonego buraka
w oleju z orzechów laskowych
Zapiekane śliwki z gałką lodów waniliowych i polską wódką
Delikatne ciasto „Trzy czekolady”, galaretka wiśniowa
karmelizowana pomarańcza, dachówki z cytrusów
145 zł Menu z mięsem lub rybą
185 zł Menu kompletne
- Menu Sylwestrowe
Menu Sylwestrowe
Powitalny grzaniec i wódka,
musujący Noworoczny Koktajl
Kalafiorowa panna cotta z imbirem,
kawior z wędzonego łososia
Krem z topinamburu, kandyzowane żółtko jaja,
mini smardze
Polski bigos z homarem, przegrzebkami św. Jakuba
i krewetkami
Borowikowy creme brulee, smażone eskalopki foie gras,
pieczona polędwiczka z kaczki
Zapiekanka z koziego sera, carpaccio z czerwonego buraka
w oleju z orzechów laskowych
Zapiekane śliwki z gałką lodów waniliowych i polską wódką
Delikatne ciasto „Trzy czekolady”, galaretka wiśniowa,
karmelizowana pomarańcza, dachówki z cytrusów
Degustacja trzech wódek
Herbata kawa
Muzyka na żywo
Szampańska atmosfera i tańce
Sylwestrowy klimat i kotyliony
Cena 390 Pln / 89 Euros/ osoba
- Menu Gourmand
Poczęstunek Szefa Kuchni
Terrine z Foie Gras z kaczki marynowane w porto, tosty z chleba wiejskiego
Grzyby leśne z patelni, chrupiące pieczywo z czosnkiem
Sześć ślimaków po Burgundzku z masłem czosnkowym w skorupkach
Dwa kotleciki cielęce z zapiekanym makaronem i kremem Marsala
Pieczona pierś z kurczaka wiejskiego w estragonie, smażony placuszek ziemniaczany
Smażony filet z okonia morskiego, ryż z warzywami, sos maślany z fenkuła
Małe chrupiące „nems” z serem Fourme d’Ambert
Słodka niespodzianka i desery
Kawa z mini ciasteczkami, owoce i sorbet
Crème brûlée ze śliwkami flambirowany armaniakiem
Czekoladowo-pomarańczowy fondant z karmelizowanymi orzechami, sos angielski
Menu Gourmand 2 dania 76 zł / 18 €
Poczęstunek Szefa Kuchni, danie mięsne lub danie rybne, francuski ser lub deser
Menu Gourmand 3 dania 109 zł / 26 €
Poczęstunek Szefa Kuchni, przystawka, danie mięsne lub rybne, słodka niespodzianka, francuski ser lub deser
Menu Gourmand Komplet 146 zł / 34 €
Poczęstunek Szefa Kuchni, przystawka, danie mięsne i rybne, francuski ser, słodka niespodzianka i deser
- Menu Degustacyjne kuchni Polsko-Francuskiej
Poczęstunek Szefa Kuchni
Wędzony oscypek ze smażoną eskalopką foie gras
na toście z żurawiną i rukolą
Bigos z owocami morza z wędzonymi rybami
Ziemniaki z szafranem, maślany sos
Smażona kaszanka w stylu francuskim
Puree ze słodkich jabłek i ziemniaków, karmelizowana cebula
Sorbet jabłkowy Tatanka z cynamonem
Wódka Żubrówka z trawą bizonową
Tradycyjny sernik z rodzynkami
Krem angielski, śliwki w armaniaku
116 zł / 27 €
- Przystawki ciepłe i zimne
Sałatka wegeteriańska z grillowanymi warzywami
Cukinia, bakłażan, pomidorki, parmezan, chrupiąca cebula
26,00 zł Sałatka z serem pleśniowym Auvergne
Roquette, szynka góralska, gruszka, orzechy włoskie, rodzynki
28,00 zł Zapiekany warzywny crumble mille-feuille z kozim serem
Letnie warzywa, lodowe Gaspacho
24,00 zł Duet z krewetek i awokado
Grejpfrut, koperek w śmietanie z cytryną
Grzyby leśne smażone na patelni
Borowiki, kurki, pieprzniki, kolczaki z masłem czosnkowym
Wędzony oscypek ze smażoną eskalopką foie gras
Na toście z żurawiną i rukolą
Domowa Terina Fois Gras z kaczki w porto
Tosty z chleba wiejskiego
28,00 zł
36,00 zł
39,00 zł
56,00 zł
- Zupy i kremy
Francuska zupa cebulowa
Grzanki, ser ementaler, karmelizowana cebula
17,00 zł Krem kalafiorowy Dubarry
Kalafior, chorizo, jajko, grzanki
19,00 zł Krem z leśnych grzybów
Borowiki, kurki, grzanki
24,00 zł - Dania Główne
Żeberka karmelizowane w miodzie
Pieczone jabłka, purée ziemniaczane, demi-glace
38,00 zł Pieczona pierś z kurczaka wiejskiego w estragonie,
Smażony placuszek ziemniaczany, świeże warzywa
38,00 zł Smażona kaszanka w stylu francuskim
Purée ziemniaczane, jabłka, karmelizowana cebula
38,00 zł Sześć ślimaków po Burgundzku w skorupkach
Chrupiąca bagietka z masłem czosnkowym
38,00 zł Marynowana sarna i dzik po myśliwsku
Purée i chrupiące ziemniaki, pieprzowy sos, żurawina
45,00 zł Duszona grasica cielęca z żabimi udkami
Warzywa, purée ze świeżego selera, emulsja ze świeżych ziół
Polędwica wołowa w sosie foie gras
Czarne grzyby, porto, zapiekanka ziemniaczana
Dwa kotleciki cielęce z zapiekanym makaronem
Zapiekane warzywa, krem Marsala
65,00 zł
78,00 zł
48,00 zł
- Świeże Mule
Mule w białym winie / po prowansalsku / w śmietanie / z szafranem
29,00 zł Dodatki
Frytki lub bagietka czosnkowa
9,00 zł - Makarony i Risotto
Świeże tagliatelle z pieczonymi warzywami
Cukinia, bakłażan, czosnek, bazylia
36,00 zł Kremowe Risotto z owocami morza
Muszle św. Jakuba, krewetki, kalamarnica, szafran
44,00 zł - Ryby
Placki ziemniaczane ze świeżym i wędzonym łososiem
Liście szpinaku, sos szczypiorkowy
38,00 zł Bigos z owocami morza i kawałkami ryb
Pieczone ziemniaki, maślany sos
42,00 zł Smażony filet z okonia morskiego
Ryż z pieczonymi warzywami, sos maślany z ziarnami fenkuła
52,00 zł - Grill & Plancha
Wyselekcjonowany Stek z antrykotu wołowego
150gr / 300gr
39,00 zł / 65,00 zł
Wyselekcjonowany Stek z polędwicy wołowej
150gr / 300gr
46,00 zł / 79,00 zł
Grillowany filet z kaczki z chrupiącą skórką 250gr
46,00 zł
Wyselekcjonowany T-BONE stek 400gr
28,00 zł /100 gr Filet łososia lub filet z okonia morskiego z grillowanymi ziołami 150gr / 300gr
39,00 zł / 72,00 zł
Sos do wyboru
Berneński, pieprzowy, grzybowy
Burguński, demi – glace, maślany
Dodatki 9zł
Zapiekanka ziemniaczana / świeże warzywa z patelni
Dziki i biały ryż z warzywami / Makaron zapiekany z kremem i z serem
Mix sałat z sosem vinegrette / Chrupiące francuskie frytki
- Desery
Czekoladowy pomarańczowy fondant
Karmelizowane orzechy, sos angielski
22,00 zł Crème Brûlée karamelizowany ze śliwkami
Flambirowany armaniakiem
24,00 zł Kawa ze słodką niespodzianką
Mały krem brulee, sorbet, owoce, czekoladowy fondant
25,00 zł Tradycyjny polski sernik
Z rodzynkami, krem angielski
19,00 zł - Sorbety autorskie
Puchar lodowy z Sorbetem cytrynowym
Kieliszek wodki +8,00 zł
16,00 zł Puchar lodowy z sorbetem z czarnej porzeczki
Mała Grappa + 12,00 zł
16,00 zł Puchar lodowy z Sorbetem gruszkowym
Gruszkowy brandy + 14,00 zł
16,00 zł Puchar lodowy z sorbetem jabłkowym
Kieliszek Calvados + 14,00 zł
16,00 zł
Menu dla grup
Restauracja La Fontaine dysponuje bogatą
i wyjątkową ofertą dla grup.
Oferujemy Państwu:
- doskonałą lokalizację (róg Rynku Głównego i ulicy Sławkowskiej)
- profesjonalną obsługę - jesteśmy obecni na krakowskim rynku gastronomicznym od 17 lat
- niepowtarzalne wnętrza naszej 200metrowej, w pełni odrestaurowanej XIII-wiecznej piwnicy
- 100 miejsc siedzących w 4 klimatyzowanych salach, ponadto w okresie letnim dysponujemy 32 miejscami w naszym kameralnym ogródku
- 150 miejsc w przypadku przyjęć koktajlowych i bufetów
- absolutne dopasowanie się do szczególnych wymagań naszych Gości (posiłki bezglutenowe, wegetariańskie, wegańskie, Halal, koszerne itp)
- menu lunchowe już za 29 zł od osoby
- ceny za dedykowane menu grupowe (przystawka, danie główne i deser) już od 45 zł od osoby (kierowca, pilot i opiekun grupy zawsze otrzymuje posiłek na koszt firmy)
- wybór z 25 podstawowych menu grupowych (w załączniku) oraz wielu innych, które możemy przygotować na Państwa życzenie w oparciu o indywidualne preferencje.