Menu restauracji

Siłą propozycji dań krakowskiej restauracji La Fontaine jest różnorodność oraz wysoka jakość produktów. Wyjątkowe menu przygotowane przez naszego Szefa Kuchni Pierre’a Gaillarda w nowatorski sposób łączy smaki klasycznej kuchni francuskiej z polskimi tradycjami. Zadowoli więc nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Pobierz menu restauracji

  • Menu lunchowe ( od 12 do 18 )
    Przystawki

    Kremowy mus z kaczki, chrupiąca bagietka

    Duet z krewetek i awokado z kremem cytrynowym, koprem włoskim i grejpfrutem

    Zapiekana zupa cebulowa, tost z serem Emental

    Dania główne

    Kaszanka podawana z pureé ziemniaczanym, francuską białą kiełbasą i sosem żurawinowym

    Świeży makaron tagliatelle z warzywami

    Quiche ze świeżym łososiem, brokułami i pomidorami

    Desery / Napoje

    Sorbet fiołkowy, dachówki migdałowe

    Delikatne ciasto « trzy czekolady »

    Domowy sernik waniliowy z rodzynkami

    Herbata / Kawa / Woda mineralna

    Kieliszek wina 100 ml białe lub czerwone / Piwo 0,33l

    Dwie pozycje 29zł / Trzy pozycje 39zł

  • Sałatki
    SAŁATKA WEGETARIAŃSKA: mix sałat, parmezan, grillowane warzywa sezonowe, suszone pomidory, chrupiąca cebula, grzanki, sos balsamiczny 16.00 zł
    SAŁATKA LYOŃSKA: mix sałat, boczek, grzanki, jajko w koszulce, chrupiące ziemniaki 24.00 zł
    SAŁATKA ROQUEFORT: cykoria, jabłka, orzechy, grzanki, krem z sera Roquefort, jajka mimoza 29.00 zł
    SAŁATKA PROWANSALSKA W TULIPANIE: mix sałat, cukinia i cebula w tempurze, grillowana papryka, tosty z tapenadą 21.00 zł
  • Przystawki

    KREMOWY MUS Z WĄTRÓBKI z porto i armaniakiem, chrupiąca bagietka i sałata

    16.00 zł

    ZAPIEKANA NAPOLEONKA „MILLEFEUILLES” z prowansalskich warzyw i koziego sera, Gazpacho

    19.00 zł

    DUET Z KREWETEK I AWOKADO z koprem włoskim, z kremem cytrynowym i grejpfrutem

    22.00 zł

    CHRUPIĄCY PAPILOT z serem Fourme d’Ambert, orzechami, rukolą i sosem balsamicznym

    16.00 zł

    JAJKO PO BURGUNDZKU z placuszkami ziemniaczanymi, grzankami, boczkiem, borowikami i sosem winnym

    18.00 zł 
     

    GARNUSZEK ŚLIMAKÓW PO PROWANSALSKU z anyżem, pomidorami i bagietką z masłem czosnkowym

    26.00 zł 
  • Zupy i kremy

    ZAPIEKANA ZUPA CEBULOWA, tost z serem l’Emmental

    12.00 zł

    KREM Z LEŚNYCH GRZYBÓW, podawany z francuskim knedelkiem z musem z kurczaka

    14.00 zł

    MARSYLSKA ZUPA RYBNA z szafranem, sosem rouille, serem i grzankami

    19.00 zł

    KREMOWA ZUPA ZE SZPARAGÓW z grzankami

    15.00 zł

    Chrupiąca bagietka z ziołowym masłem czosnkowym

    6.00 zł 
  • Mule

    MULE „MARINIÈRES” w białym winie z szalotką, czosnkiem i pietruszką

    19.00 zł

    MULE PO PROWANSALSKU z pomidorami, czosnkiem, cebulą, oliwkami, cukinią i bazylią

    24.00 zł

    KREMOWE MULE Z SZAFRANEM, czosnkiem, cebulą i pietruszką

    26.00 zł

    ZAPIEKANE MULE z kremowym risotto, krewetką królewską i sosem vermouth

    34.00 zł

     

    Dodatki

    Chrupiąca bagietka z ziołowym masłem czosnkowym

    6.00 zł

    Frytki julienne, sos koktajlowy i musztardowy

    9.00 zł

    Risotto zapiekane z Parmezanem

    11.00 zł
  • Tradycyjne garnuszki

    KURCZAK COCO CURRY z mleczkiem kokosowym, cukinią, pomidorem, ryżem pilaf i sałatą

    34.00 zł

    GULASZ Z POLICZKÓW WOŁOWYCH w sosie winnym, z makaronem zapiekanym w kremowym sosie z serem Emmental

    36.00 zł

    PIECZONA KACZKA Z SOSEM SŁODKO-KWAŚNYM z owoców cytrusowych, zapiekanka Dauphinois

    39.00 zł

    GRASICA CIELĘCA DUSZONA W PORTO z borowikami, zapiekana napoleonka ziemniaczana

    56.00 zł
  • Makarony i Risotto

    ŚWIEŻE TAGLIATELLE Z WARZYWAMI z cukinią, bakłażanem, pomidorkami, czosnkiem i bazylią

    26.00 zł

    LASAGNE Z KURCZAKIEM zapiekana z pieczarkami i sosem borowikowym

    28.00 zł

    PIEROŻKI Z OGONAMI RAKÓW w sosie ze skorupiaków i szpinakiem

    33.00 zł

    PIEROŻKI Z KACZKĄ I BOROWIKAMI, podawane z pieczoną kaczką confit i sosem pieprzowym

    38.00 zł

    RISOTTO Z OWOCAMI MORZA: małżami, muszlami św. Jakuba, kalmarami i krewetkami z szafranem

     41.00 zł
  • Specjalności francusko - polskie

    PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŁOSOSIEM, ze szpinakiem i kremowym sosem ze szczypiorkiem

    36.00 zł

    FILET Z KURCZAKA Z OSCYPKIEM, żurawiną i kremowym puree ziemniaczanym

    33.00 zł

    KASZANKA I FRANCUSKA BIAŁA KIEŁBASA podawana z puree ziemniaczanym i sosem żurawinowym

    29.00 zł

    ŻEBERKA A LA TATANKA z sosem z Żubrówki z jabłkami i zapiekanymi ziemniakami

    39.00 zł

    BIGOS Z OWOCAMI MORZA Z SZAFRANEM, podawany z gotowanymi ziemniakami

    41.00 zł
  • Ryby

    QUICHE Z ŁOSOSIEM z pomidorami i brokułami, sos vermouth z absyntem

    19.00 zł

    POLĘDWICA Z ŁOSOSIA Z PŁATKAMI CHORIZO, świeże tagliatelle z sosem ze szczypiorkiem

    39.00 zł

    KREWETKI, KALMARY I CEBULA W TEMPURZE, podawane z ryżem pilaf i sosem słodko kwaśnym

    41.00 zł

    FILET Z DORADY PO PROWANSALSKU z warzywami ratatouille, pomidorami, pesto i koprem włoskim

    39.00 zł

    KUSKUS RYBNY: kasza kuskus z szafranem, bulion z filetami z ryb i warzywami, sos harissa

    42.00 zł
  • Wołowina

    Specjalnie wyselekcjonowane mięsa wysokiej jakości

    TRADYCYJNY STEK « BAVETTE » PO LYOŃSKU z szalotką, smażony w białym winie i sosie demi glace z pietruszką

    34.00 zł

    MAŻONY STEK « BAVETTE » (200g), sos do wyboru: borowikowy, béarnaise, pieprzowy, burgundzki, Roquefort

    36.00 zł

    ANTRYKOT PO BURGUNDZKU, smażony w sosie demi glace z czerwonym winem i szalotką

    42.00 zł

    SMAŻONY LUB GRILLOWANY ANTRYKOT (200g). Sos: borowikowy, béarnaise, pieprzowy, burgundzki, Roquefort

    44.00 zł

    STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ À LA PÉRIGOURDINE, sos z foie gras z czarnymi truflami i porto

    58.00 zł

    STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ smażony lub grillowany. Sos: borowikowy, béarnaise, pieprzowy, burgundzki, Roquefort

    52.00 zł

     

    Dodatki

    Zapiekanka ziemniaczana Dauphinois

    9.00 zł

    Frytki julienne, sos musztardowy i koktajlowy

    9.00 zł

    Świeża sałata z pomidorkami, parmezanem i grzankami

    9.00 zł

    Kremowe puree ziemniaczane

    9.00 zł

    Marchewka i brokuły zasmażane z boczkiem

    9.00 zł

    Ryż pilaf z warzywami

    9.00 zł
  • Smaki południa

    KUSKUS Z KURCZAKIEM: kasza kuskus, bulion z kurczakiem i pulpetami, kiełbasa merguez, sos harissa

    33.00 zł

    KUSKUS ROYAL: kasza kuskus, bulion z kurczakiem, jagnięciną i pulpetami, kiełbasa merguez, sos harissa

    39.00 zł

    PAELLA VALENCIANA z kurczakiem i owocami morza, warzywa i ryż z szafranem

    36.00 zł
  • Sery

    CHRUPIĄCY SER FOURME D’AMBERT W PAPILOCIE, podawany z sałatą, figami i tagliatelle owocowym

    16.00 zł

    SAŁATKA ROQUEFORT: cykoria, jabłka, orzechy, grzanki, krem z sera Roquefort, jajka mimoza

    29.00 zł

     

    Degustacja serów francuskich

    MAŁY TALERZ, 3 kawałki

    19.00 zł

    DUŻY TALERZ, 5 kawałków

    26.00 zł
  • Desery

    DELIKATNE CIASTO TRZY CZEKOLADY podawane z waniliowym kremem angielskim

    13.00 zł

    SORBET FIOŁKOWY, dachówki migdałowe

    12.00 zł

    DUET TART: z orzechami w karmelu i kandyzowanymi pomarańczami z musem czekoladowym

    18.00 zł

    DOMOWY SERNIK WANILIOWY z rodzynkami, podawany ze śliwkami marynowanymi w armaniaku

    14.00 zł

    BEZOWA TARTA CYTRYNOWA flambirowana z rumem

    19.00 zł

    SORBET Z RÓŻOWYCH GREJPFRUTÓW Z WÓDKĄ

    16.00 zł

    TRADYCYJNA JABŁKOWA TARTA TATIN na ciepło z lodami waniliowymi i sosem malinowym

    18.00 zł